Spinazie
Hier vertellen wij je alles over Spinazie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Spinazie.Gebruik van Spinazie

- Spinacia oleraceaLatijnse naam
- 1 dagHoudbaarheid
- kleinbladig, grofbladig en wilde spinazieSoorten
- BladgroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Spinazie
Spinazie wordt in heel Europa geteeld. Er is kleinbladige, grofbladige en wilde spinazie. De groente kun je vers het hele jaar door verkrijgen. Je vindt spinazie ook in het vriesvak, of in blik of pot. De bladeren van de spinazie worden geoogst als ze jong en mals zijn. Najaarspinazie wordt geteeld in kassen en heeft kleine blaadjes. Deze is erg geschikt rauw te eten in salades. De blaadjes moeten er fris groen en stevig uitzien. Koop geen verse spinazie waarvan de balderen geel of gekneusd zijn. Spinazie bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Bereid verse spinazie daarom het liefst op de dag van aankoop. Ze verliest snel haar frisheid. U kunt de spinazie bewaren in een geperforeerde plastic zak in de koelkast. Wanneer u de spinazie kort (2 tot 3 minuten) blancheert, kunt u ze invriezen. Laat de spinazie direct na het blancheren, afkoelen op ijs. Vries de spinazie in porties in.Het is een nitraatrijke groente. Wanneer u spinazie voor een tweede keer opwarmt wordt het aanwezige nitraat omgezet in nitriet. De omzetting van nitraat tot nitriet in levensmiddelen is een langzaam proces. Dit proces wordt versneld door levensmiddelen te verwarmen. Hoe meer of hoe langer er verwarmt wordt, des te meer nitriet er gevormd wordt Dit is schadelijk voor de gezondheid (kankerbevorderend). Spinazie bevat oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van de tanden. Gebruikt u tegelijkertijd ei en/of melk (of room) dan maakt u daarmee het oxaalzuur onschadelijk.
Enkele gebruiksvormen van Spinazie
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Spinazie
Spinazie-ovenschotel
Met spinazie, eieren en aardappelpuree uit Nederland
124 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 25 minuten
Ovenschotels - breemerSpinazietaart
Met bladerdeeg, spinazie en boursin cuisine uit Nederland
133 weken geleden gepubliceerd - 4 taarten - 25 minuten
Hartige taarten - Tommies KitchenVerse zalmmoot in bladerdeeg
Met zalmmoot, spinazie en kruidenkaas uit Nederland
159 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
- spikey1Indo aardappel/gehakt koekjes met spinazie
Met kruimige aardappelen, gehakt en spinazie uit Nederland
164 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 50 minuten
Hoofdgerechten - wendy51Zalm met pompoen en spinazie
Met wilde zalm, pompoen en spinazie uit Albanie
165 weken geleden gepubliceerd - 1 portie - 20 minuten
Vis en schaaldieren - Martin Boon
- Home
- Ingredienten
- Bladgroenten
- Spinazie