Bataat
Hier vertellen wij je alles over Bataat. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bataat.Gebruik van Bataat

- Ipomoea batatasLatijnse naam
- langere tijdHoudbaarheid
- witte, lichtgele, oranje, violette, roze en rode knollen, langwerpig en rondSoorten
- GroentenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Bataat
De bataat wordt ook wel zoete aardappel genoemd. Het is echter geen aardappel, maar de zetmeelhoudende knol behoort wel tot dezelfde orde van planten als de aardappel. Bataat komt oorspronkelijk uit Mexico, waar ze al voor de Incatijd werd verbouwd. In Spanje aten ze bataat al lang voordat men er kennis maakte met de gewone aardappel. In Amerika en Suriname staat bataat vaak op het menu, en wordt ze beschouwd als volksvoedsel. Bataat is de knolvormige wortel van een slingerplant. De knollen kunnen zeer verschillen in kleur. Er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen. De vorm kan variëren van langwerpig naar rond. Alle soorten zijn eetbaar. De yam wordt veel verward met de bataat, maar dit is een andere, minder zoete soort.In ons land wordt voornamelijk de lichtgele en purperrode bataat geïmporteerd. De aanvoer komt voornamelijk uit Israel en de Canarische eilanden. Ze zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar in de goed gesorteerde groentewinkel, in de Surinaamse of Aziatische supermarkt, toko of op de (biologische) markt. Bij de aankoop moeten de knollen stevig aanvoelen. Op een koele plaats is bataat lange tijd houdbaar. Bewaar hem niet in de koelkast. De smaak van bataat is flauw zoet. Ze wordt gemaakt als bijgerecht.
Bataat bevat raffinose, een suiker, dat winderigheid veroorzaakt. De hoeveelheid raffinose verschilt per ras. De roze knol bevat meer B-caroteen dan de witte knol. Alle soorten bataat bevatten vitamine C, kalium, foliumzuur en calcium. Het is een gezonde groente (als je hem kookt en niet frituurt).
Enkele gebruiksvormen van Bataat
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Bataat
Kabeljauw met brocolli en bataat
Met kabeljauw, broccoli en bataat uit Nederland
165 weken geleden gepubliceerd - 1 portie - 20 minuten
Vis en schaaldieren - Martin BoonZoete bataat-dahl
Met bataat, knolselderij en groene linzen uit Nederland
256 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 20 minuten
Maaltijdsoepen - yvettedbSoep van bataat, cheddar en bieslook
Met bataat, cheddar en bouillon uit Nederland
265 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 2 uur en 30 minuten
Maaltijdsoepen - LeoietjeZuurkool ovenschotel
Met zuurkool, gehakt en bataat uit Nederland
266 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
Hoofdgerechten - LeoietjeLamsstoofpot uit de slow cooker
Met lamspoulet, bataat of knolselderij en prei uit Nederland
267 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 3 uur
Hoofdgerechten - Leoietje
- Home
- Ingredienten
- Groenten
- Bataat