Shoarmavlees

Hier vertellen wij je alles over Shoarmavlees. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Shoarmavlees.

Gebruik van Shoarmavlees

Shoarmavlees kan bereid worden uit kalfsvlees, rundvlees, kipfilet en lamsvlees. In Nederland wordt ook varkensvlees gebruikt. Het vlees wordt in reepjes gesneden en gekruid met shoarmakruiden. Je kunt shoarmakruiden kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook zelf de kruiden samenstellen. Maak een mengsel van zwarte peper, komijnpoeder, korianderpoeder, piment, paprikapoeder, gemberpoeder, cayennepeper, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, knoflookpoeder, selderieblad en peterselie (van alles een half theelepeltje). Het mengsel kun je langere tijd bewaren in een afgesloten potje. Gebruik zoveel kruiden als je lekker vindt. Het gekruide shoarmavlees smaakt heerlijk tussen Turks brood, in een pitabroodje of bij de patat. Je kunt het vlees bakken, grillen, roosteren en roerbakken. Shoarma wordt gebruikelijk geserveerd met een pittige tomatensaus, uiensaus, knoflooksaus en/of whiskysaus. Shoarmavlees kun je ook gebruiken in een macaronischotel of zuurkoolschotel. Gebruik het eens in een roerbakschotel met prei, paprika, ui en champignon. Serveer het met rijst.

Algemene informatie over Shoarmavlees

Shoarma is een vleesgerecht uit het Midden-Oosten. Shoarma is afgeleid van het Turkse woord çevirme. Het betekent ‘draaiend’, net als de betekenis van het woord ‘döner kebab’, draaiend vlees. Shoarma wordt namelijk traditioneel aan een spit geroosterd. Het is een gemarineerd stuk vlees, wat tijdens het roosteren met een mes wordt afgeschraapt en vervolgens in een pitabroodje wordt geserveerd. Oorspronkelijk wordt er lamsvlees voor gebruikt, maar vaak zie je ook shoarma gemaakt van kip en kalf. In de Nederlandse supermarkt kun je ook kant-en-klaar voorverpakte varkensshoarma kopen. Rundvleesreepjes kunnen ook heel goed gebruikt worden om shoarma te maken. In islamitische landen, waar de shoarma oorspronkelijk vandaan komt, zullen ze over het algemeen lamsvlees gebruiken. De reden dat in Nederland andere vleeskeuze wordt gemaakt, heeft te maken dat lamsvlees hier niet zo populair is vanwege de sterke smaak en geur van het lam of schaap. Bovendien is varkensvlees hier goedkoper. Alternatieven zijn shoarma van kalfsvlees of kip of kalkoen. In Nederland zijn er veel shoarmazaken gevestigd. In elke stad vind je wel een of meerdere gelegenheden waar je versgemaakte shoarma kunt bestellen. Je kunt ook kant-en-klare shoarma kopen in de supermarkt. Je kunt het vlees thuis eenvoudig klaarmaken. Omdat het vlees in kleine reepjes is gesneden, kan het snel bederven. Bewaar shoarma niet langer dan twee dagen in de koelkast. Je kunt shoarma ook op de dag van aankoop in de vriezer bewaren. Zo blijft het vlees tot drie maanden houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Shoarmavlees

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Shoarmavlees