Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Sesamzaad

Hier vertellen wij je alles over Sesamzaad. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sesamzaad.

Gebruik van Sesamzaad

SesamzaadSesamzaad wordt in kleine porties gebruikt voor versiering van brood en gebak en andere deegwaren. Sesamzaad kan in gerechten worden gebruikt om er een smaak aan te geven. De sesampasta de van sesamzaad wordt gemaakt, is zeer populair in de Arabische keuken. Sesampasta is kant-en-klaar te koop bij de toko of Aziatische supermarkt. Het wordt ďtahinĒof ďtahiniĒgenoemd. Men maakt er hummus (of hoummous) van: een olierijke saus of pasta van met citroensap, peper en knoflook en kikkererwten. Het sesamzaad uit de supermarkt is meestal rauw en lichtbruin van kleur. Om het zaad te roosteren gebruikt u een pan die u (zonder olie) eerst verhit. De zaadjes hoeven kort geroosterd te worden, hooguit twee minuten.

 • Sesamum indicum, syn. Sesamum oriŽntaleLatijnse naam
 • langere tijdHoudbaarheid
 • gepeld, ongepeld, geroosterdSoorten
 • ZadenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Sesamzaadjes

Sesamzaadjes zijn de zaden uit de doosvrucht van een kruidachtige plant die een halve meter tot een meter groot wordt. Behalve de zaden, wordt ook de wortel en de olie uit de plant gebruikt. Sesamzaad zijn kleine, meestal (licht)bruin gekleurde zaadjes. Er zijn ook zwarte sesamzaadjes. Niemand weet precies wanneer, maar sesamzaad is een van de oudste zaden die door de mens wordt gebruikt. Chinezen gebruikten sesamzaad al 5000 jaar geleden. In China wordt het sesamzaad als levensverlengend en geestversterkend gezien. De oude Egyptenaren gebruikten sesamzaad om meel van te maken. De Romeinen versierden er hun broden mee. De precieze herkomst van sesamzaad is niet bekend.

Sesamzaad wordt geÔmporteerd uit AziŽ en Noord-Afrika en Centraal Amerika. Na het oogsten worden de zaden gereinigd en gepeld. Dit gebeurt via een gemechaniseerd proces. In de eerste fase van het reinigingsproces worden de zaadjes schoongeblazen met lucht. Vervolgens worden de zaden gewassen. Het pellen van de zaden gebeurt via een geautomatiseerd proces. Het gepelde zaad gaat door een elektronische sorteermachine die zaden met een afwijkende kleur automatisch verwijderd. Sesamzaadjes zijn gepeld en ongepeld verkrijgbaar. Meestal zijn de zaadjes geroosterd. Sesamzaad heeft een aangename nootsmaak. Het roosteren van het zaad versterkt de nootachtige smaak.

Sesamzaad is in kleine potjes of zakjes verkrijgbaar in de supermarkt. Grotere verpakkingen sesamzaad kunt u kopen in de reform- of natuurwinkel. Bewaar de zaadjes in een goed gesloten pot op een droge koele plaats.

Van sesamzaad wordt sesamolie en sesampasta gemaakt. Sesamzaad bevat tot 50% sesamolie en 20% eiwit. Daarnaast bevat sesam onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B, foliumzuur, mineralen als magnesium, calcium en fosfor.

Enkele gebruiksvormen van Sesamzaad

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met SesamzaadInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven