De Italiaanse keuken

  1. De italiaanse maaltijd
  2. Pizza
  3. Traditionele kruiden en ingrediënten in de italiaanse keuken
  4. Italiaans ijs
  5. Lees ook

De Italiaanse keuken is een populaire keuken en bekend over de hele wereld. In Nederland zijn bepaalde Italiaanse gerechten al helemaal ingeburgerd, zoals de spaghetti, macaroni, lasagne, pizza en tiramisu. De Italiaanse keuken kent een eenvoudige bereiding van de maaltijden. Meestal zijn er maar een paar ingrediënten nodig voor de samenstelling van een gerecht en is de bereiding redelijk makkelijk. Hierdoor blijft de smaak van de bestanddelen in de gerechten goed herkenbaar en het is daarom ook essentieel om vooral verse ingrediënten te gebruiken.


De Italiaanse maaltijd

De Italiaan gebruikt alleen groente en fruit van het seizoen, omdat deze dan op zijn lekkerst zijn. De Italiaanse keuken heeft een aantal klassiekers die bijna iedereen kent, zoals de Risi e bisi uit Venetie, een rijst met jonge doperwtjes en de spaghetti bolognese.  En wie kent niet de Italiaanse bereiding van de kalfschenkel in tomatensaus:  ossobuco. Een andere bekende Italiaanse klassieker is de cappuccino. Deze wordt in Italië vrijwel alleen in de ochtend gedronken, liefst vergezeld met een cornetto, een zoete croisssant.  Het is een favoriet ontbijt bij de Italianen.  In Nederland wordt pasta meestal verwerkt in het hoofdgerecht. In Italië is pasta echter veelal een voorgerecht. Je kunt de Italiaanse maaltijd onderverdelen in antipasto. Dat zijn de gesneden vleeswaren en crostini of bruchette (geroosterd brood al dan niet belegd met bijvoorbeeld mozzarella en tomaat en kruiden of ansjovis).  Primo piatto zijn de gerechten bestaande uit pasta's of risotto. Dan is er frutta (het verse fruit) en dolce (het ijs, of sorbet of taart/gebak). Italianen beweren overigens dat zij de sorbet, de voorloper op het ijs,  hebben uitgevonden.


Pizza

In de jaren '60 was de pizza in Italië een snack, bestaande uit een plat stukje deeg met alleen tomatensaus eroverheen. Het werd op de hoek van de straat verkocht aan passanten. Tegenwoordig worden de pizza's rijkelijk belegd.  De basis is echter steeds de tomatensaus. De pizza kent tegenwoordig vele soorten, waarbij het opmerkelijk is dat de pizzasoort over het algemeen zijn eigen naam heeft behouden. Zo is de pizza Margherita  altijd een pizza met uitsluitend een tomatensaus met kaas. Deze pizza is overigens vernoemd naar koningin Margaretha van Italië.


Traditionele kruiden en ingrediënten in de Italiaanse keuken

De typische Italiaanse smaak wordt gehaald uit diverse geurige en liefst verse kruiden als basilicum, oregano en rozemarijn. De olijfolie, olijven, ansjovis, wijn en Parmezaanse kaas mogen ook niet ontbreken, want zij worden in heel wat gerechten toegepast.  Tomaten, aubergines, paprika en courgettes zijn de meest favoriete groenten.

Italiaans ijs

Het Italiaanse ijs is een niet te onderschatten onderdeel van de Italiaanse keuken. De ijssalon is ontstaan in Italië. Er zijn vele soorten Italiaans ijs. De Sorbetto is een vruchtenijs waarbij wordt afgezien van melkproducten en eieren. Het is een wat caloriearmere soort ijs die bestaat uit waterijs dat met vruchtensap, siroop, wijn, sterke drank of vruchtenmoes, suiker of andere smaakmakers wordt bereid. Met de Bomba wordt een ijscoupe bedoeld waarin verschillende soorten ijs worden gecombineerd.  Op Sicilië maken ze er weelderige ijscoupes van die onder de naam Cassata Gelato worden verkocht. Frappe is een heerlijk koud vanille- of koffiemelkdrankje, wat over ijsklontjes wordt geschonken. Er zijn echter nog veel meer soorten typisch  Italiaans ijs.


Lees ook