Amaretto

Hier vertellen wij je alles over Amaretto. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Amaretto.

Gebruik van Amaretto

Amaretto is een likeur voor bij of in de koffie. U kunt hem ook zo drinken of als cocktail. Godmother maakt men met 3/10 deel Amaretto en 7/10 deel Wodka en ijsblokjes. Amaretto past prima bij fruit (perzik, aardbeien) en kan zo gegeten worden als luxe dessert. Amaretto geeft een zoete amandelsmaak aan ijs, gebak, en desserts (mousse). Denkt u er aan dat wanneer u Amaretto in koude toetjes gebruikt, dat er alcohol in zit. In plaats van Amaretto kunt u ook een essence van amandelolie gebruiken.

Algemene informatie over Amaretto

Amaretto is een Italiaans amandellikeur. Het bevat ongeveer 25% alcohol. De drank wordt gemaakt van amandel-, abrikozen-, en perzikpitten. Daarnaast zit er een vanille-essence in.

De meest bekende en populaire Amaretto is Amaretto DiSaronno. U herkent deze Amaretto direct aan de kenmerkende vierkante fles. De kleur van deze Amaretto is amberrood. Hij wordt gemaakt van 17 soorten kruiden, specerijen en vruchten en verrijkt met gebrande suiker en abrikozenpitolie. Hierdoor verkrijgt deze likeur haar karakteristieke amandelsmaak. De drank is niet alleen beroemd om haar smaak, maar ook om het verhaal erbij. In 1525 werd schilder Bernardino Luine door de kerk Santa Maria delle Grazie in Saronno gevraagd een schilderij van Madonna te maken. Wekenlang zocht hij naar een geschikt model, die hij uiteindelijk vond in een herberg. In de maanden die volgde ontstond er een romance tussen de schilder en de vrouw. Zij schonk hem als teken voor haar liefde een fles zelfgemaakte amandellikeur, de eerste fles DiSaronno. Men beweert dat de receptuur van de drank sindsdien niet is veranderd. De fles is echter wel aan veranderingen onderhavig geweest.

Amaretto is verkrijgbaar bij alle slijterijen en de goedkope varianten ook nog wel eens in supermarkten. Likeur is door het hoge percentage suiker en alcohol erg lang houdbaar, ongeopend wel enige jaren. Hoe hoger de percentages, hoe langer houdbaar. Als een fles geopend is geweest, zal de smaak, geur en kleur in de loop der tijd wel wat veranderen. Amaretto is een alcoholhoudende drank. Het exacte alcohol percentage wordt aangegeven op het etiket van de fles. Het is bij de wet verboden om sterk alcoholische drank zoals Amaretto te verkopen aan personen onder de 18 jaar. De winkelier mag bij twijfel met betrekking van de leeftijd van de koper naar een identiteitsbewijs vragen.

Enkele gebruiksvormen van Amaretto

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Amaretto