Speculaaskruiden

Hier vertellen wij je alles over speculaaskruiden. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met speculaaskruiden.

Gebruik van speculaaskruiden

Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, is een mengsel dat wordt gebruikt voor speculaas, kruidkoek en peper- en kruidnoten. Speculaaskruiden zijn eigenlijk geen kruiden, maar specerijen. Er zijn verschillende samenstellingen, maar de meeste speculaaskruiden bevatten kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper.

Algemene informatie over speculaaskruiden

Speculaaskruiden worden gebruikt bij de bereiding van verschillende koeken, zoals speculaasjes, speculaasbrokken, gevulde speculaas, kruid- en pepernoten en kruidkoek. Het mengsel van specerijen kan zelf worden gemaakt door bepaalde hoeveelheden gemalen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper te mengen. Er zijn veel verschillende recepten voor de samenstelling ervan.

Ook kunnen speculaas- of koekkruiden kant-en-klaar worden gekocht in de supermarkt. Daar zijn vaak potjes van verschillende merken te koop. In de meeste supermarkten worden de potjes echter niet het hele jaar door verkocht, maar met name in de herfst en winter. Hoewel speculaas tegenwoordig het jaar rond wordt gegeten, is het oorspronkelijk namelijk iets wat vooral rond de sinterklaasperiode wordt geconsumeerd.

Speculaas wordt al eeuwenlang gemaakt. Vroeger waren vooral de speculaaspoppen, die in een houten vorm werden gedrukt, heel populair. Deze grote speculaaspoppen werden dan versierd en cadeau gedaan. Tegenwoordig worden vooral de kleine speculaasjes, speculaasbrokken en gevulde speculaas (zachte speculaar met amandelspijs ertussen) gegeten. Om speculaas te maken, worden de speculaaskruiden vermengd met bloem, bruine suiker en boter.

Speculaaskruiden kunnen ook worden gebruikt bij de bereiding van andere koeken en cakes. Zo is het bijvoorbeeld ook lekker door het deeg van appeltaart, of kan er een speculaastaart met speculaasroom mee worden gemaakt.

Enkele gebruiksvormen van speculaaskruiden

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met speculaaskruiden