Visfond

Hier vertellen wij je alles over Visfond. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Visfond.

Gebruik van Visfond

Visfond, ook wel visfumet genoemd, is een sterk ingekookte bouillon (extract) van vis. Een visfond is meestal de basis van een vissaus en wordt gemaakt door het laten trekken van vissenkoppen en graten in water, zodat het een vissmaak krijgt. Een fond is erg geurig en rijk van smaak.

Algemene informatie over Visfond

Een visfond is vocht dat de smaak van vis heeft gekregen door vissenkoppen en –graten (met nog wat vlees eraan) langdurig in te koken in water en wijn. Het is een sterke variant van visbouillon, die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld vissoep. Door extra vocht toe te voegen aan visfond, kan weer visbouillon worden gemaakt. Fonds worden al eeuwenlang bereid: het is een manier om elk grammetje voedsel te gebruiken. Door wijn, kruiden en specerijen toe te voegen, wordt de fond een smaakvolle basis (het ‘fundament’) voor veel gerechten en sauzen. Ook vormen ze de basis voor sommige andere gerechten als ragôut en garnalenkroketten.

Een visfond is niet moeilijk om te maken, maar neemt wel veel tijd in beslag. Een visfond heeft, zoals genoemd, vissenkoppen en –graten nodig die samen met kruiden en specerijen worden ingekookt in water en vaak ook wijn. Na een tijd, niet té lang want dan worden de graten week en de fond bitter, wordt alles gezeefd en is de vloeistof die overblijft de visfond. Daarna wordt het verder ingekookt. Door visfond in te koken voor de helft en stukjes boter toe te voegen, kan al een prima saus worden bereid. Ook daar kan nog wijn, room, groenten, kruiden en specerijen aan worden toegevoegd.

Visfond is ook bij de visboer, delicatessenzaken en in bepaalde supermarkten te verkrijgen. Wanneer de fond zelf wordt gemaakt, is het aan te raden om een grote hoeveelheid te maken en deze in delen in te vriezen. Zo kost het maar één keer veel uren in de keuken, om vaker van de fond te kunnen genieten.

Enkele gebruiksvormen van Visfond

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Visfond