Abrikozen

Hier vertellen wij je alles over Abrikozen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Abrikozen.

Gebruik van Abrikozen

Abrikozen

Abrikozen kunnen puur, met vel, maar zonder pit, gegeten worden. Ze kunnen in een fruitsalade verwerkt worden. Abrikozen kunnen als extra fris ingrediënt in vele andere (zomerse) salades gebruikt worden. Ook in warme gerechten kunnen zowel gedroogde als verse abrikozen een aangename smaak toevoegen. Ze smaken prima in vlees- of gevogeltegerechten. De abrikoos is een fruitsoort die het goed doet in gebak of voor de bereiding van jam. Abrikozen kunnen lange tijd bewaard worden door ze te drogen. Ingelegd in brandewijn wordt het een lekkernij die de naam “boerenmeisjes” draagt.

  • Prunus armeniacaLatijnse naam
  • SteenvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Abrikozen

De abrikoos is een steenvrucht en wordt gegeten als fruit. Abrikozen zijn afkomstig uit China. Daar werden abrikozen ongeveer vier tot vijfduizend jaar geleden al geteeld. Abrikozen worden uit landen rond de Middellandse Zee naar Nederland geëxporteerd. De voornaamste landen zijn Griekenland, Frankrijk, Italië en Spanje. Abrikozen zijn vruchten van de abrikozenboom. Het Nederlandse klimaat is niet zo geschikt voor de abrikozenboom. Door de Nederlandse weersomstandigheden draagt een abrikozenboom in Nederland slechts af en toe vruchten. Daarom worden abrikozen in Nederland niet commercieel geteeld.

De oogst van abrikozen is niet alleen bedoeld voor de versmarkt. Het grootste gedeelte van de opbrengst wordt industrieel ontpit en gedroogd. Het fruit wordt gedroogd voor het maken van studentenhaver en tutti frutti. Gedroogde abrikozen zijn erg populair in de Noord-Europese keuken. De pitten van de abrikoos worden ook gebruikt vanwege de amandelachtige smaak. De pitten bevatten echter een giftige stof blauwzuur die eerst uit de pit gehaald wordt. Daarna wordt de pit gemalen en verwerkt in marsepein en spijs.

Abrikozen smaken fris en zoet. Ze hebben een geeloranje schil met een donslaagje. Binnen in de vrucht bevindt zich een stevige pit. De aanvoer van abrikozen vindt plaats vanaf half mei tot end december. In de wintermaanden worden abrikozen aangevoerd uit Zuid-Afrika. De lekkerste abrikozen zijn verkrijgbaar in de maanden mei tot en met juli. Abrikozen zijn verkrijgbaar bij de groente- en fruitzaken en in de supermarkt. In de maanden mei tot en met juli zijn ze ook op de markt verkrijgbaar. Gedroogde abrikozen kunt u het hele jaar door kopen. Ze worden vaak in plastic zakjes of bakjes verkocht en als ze niet op de fruitafdeling liggen, ziet u ze vaak liggen tussen de schappen van de bakproducten.

Verse abrikozen moeten zacht zijn en mogen geen plekjes of onregelmatigheden vertonen. Een rijpe abrikoos is zacht, lekker zoet en de pit zit er los in. Abrikozen zijn kwetsbaar en moeten voorzichtig worden behandeld. Daarom zijn abrikozen nog vaak onrijp als ze verkocht worden. Onrijpe, harde abrikozen kunt u op kamertemperatuur bewaren. Ze rijpen dan nog na. Rijpe abrikozen bewaart u beter in de koelkast. Ze zijn drie dagen tot een week houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Abrikozen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Abrikozen