Aardbeien

Hier vertellen wij je alles over Aardbeien. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aardbeien.

Gebruik van Aardbeien

Aardbeien

Was de aardbeien voorzichtig. Verwijder het kroontje pas na het schoonspoelen. Zo behoudt ze haar aroma. Laat de aardbeien in een vergiet uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier. Aardbeien voor garnering houdt u heel mooi door ze even in ijskoud water te dompelen en vervolgens op een doek te drogen. Aardbeien behoren tot de meest populaire kleine fruitsoorten. Je kunt ze zo opeten. Aardbeien worden verwerkt in ijs, gebak, desserts, salades, of gepureerd in saus, siroop of jam. Aardbeien zijn prima vruchten voor bij de chocoladefondue. Ze doen het goed in een vruchtensalade of vruchtenbowl. Ze fleuren ieder dessert of gebak met hun vrolijke vorm op. Aardbeien hebben een hoog vitamine C-gehalte.

  • Fragaria ananassa, Fragaria vesca, Fragaria moschataLatijnse naam
  • Eenmaal dragende soorten (Korona, Darselect, Lambada Elsanta, Florence). Doordragende soorten (doorbloeiers): Ostara, Rapella, Selva.Soorten
  • ZachtfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Aardbeien

De aardbei draagt de Latijnse naam Fragaria, wat afgeleid is van het woord fraga (vertaald: aardbeitje). Symboliek staan de aardbei voor kortstondig genot. Aardbeien dragen ook de naam ?zomerkoninkjes?. Aardbeien behoren tot de rozenfamilie. Het zijn bloeiende planten waarvan de vruchten eetbaar zijn. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten. De geteelde aardbei heeft vele honderden rassen. Aardbeien zijn in de groente- en fruitwinkel verkrijgbaar vanaf eind maart. Ze worden voornamelijk geteeld in verwarmde kassen. De aardbeien die in de maand juni in de winkel liggen zijn van de volle grond. Deze maand begint het hoofdseizoen voor de aardbeien. In de zomer zijn ze dan ook het lekkerst. De aardbeien worden zoeter naarmate er meer zon op schijnt. Door de vernieuwde teelttechnieken is het tegenwoordig mogelijk om tot het einde van het jaar verse aardbeien te kopen. Aardbeien heb je in twee klassen. Klasse 1 zijn de mooie grote aardbeien. Klasse 2 zijn de misvormde kleine aardbeien. Deze zijn even lekker als die van klasse 1. Let op bij de aankoop van aardbeien of de vruchten er glanzen fris en helder rood uit zien. Matte of zachte exemplaren duiden vaak op overrijpheid. Aardbeien houden niet van warmte of langdurig transport. Ze zullen snel plekken krijgen die spoedig zullen gaan rotten. Aardbeien bewaart u het best droog en koel (met de kroontjes nog aan de vrucht). De vruchten met weke plekken verwijdert u het best helemaal. U kunt de aardbeien invriezen wanneer u het voornemen hebt ze te verwerken in een marmelade (jam) of saus (siroop). Wanneer men de aardbeien ontdooit zien ze er niet aantrekkelijk meer uit.

Enkele gebruiksvormen van Aardbeien

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Aardbeien