Rode bieten
Hier vertellen wij je alles over Rode bieten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rode bieten.
Gebruik van Rode bieten
Rode bieten kunnen gekookt of koud (gepekeld) worden gegeten. U kookt de bieten met schil. Zomerbieten moeten worden ontdaan van het loof. Snij het loof niet te dicht bij het bietgedeelte af. Ze verliezen dan tijdens het koken teveel sap. Zomerbieten hebben een kooktijd van 20 minuten, terwijl winterbieten wel anderhalf uur nodig zullen hebben. Kook ze in een pan met ruim water. Als het velletje makkelijk loslaat, zijn ze gaar. U kunt de bieten in koud water laten afkoelen. De schil dient verwijderd te worden. Daarna kunt u de rode bieten in plakken snijden, of in reepjes of raspen. Het loof van de zomerbieten is ook eetbaar. U kunt het loof een paar minuten koken, dan afgieten en met boeter of olijfolie consumeren. Het is erg voedzaam. De zoete smaak van bieten laat zich op veel manieren combineren. U kunt ze warm eten, maar ze smaken ook erg goed in salades. Een Hollandse klassieker is de rode bietensalade met haring.
- Beta vulgaris ssp. Vulgaris var. ConditivaLatijnse naam
- GroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Rode bieten
Rode bieten zijn familie van de suiker- en de voederbiet. Ze worden al sinds de Romeinse tijd gegeten. In de 19e eeuw werd de rode biet een populaire groente. Zij kwam in vele kookboeken voor. Rode bieten hebben een voornamelijk ronde vorm. Er zijn echter ook soorten met een langwerpige vorm of met geel en wit vruchtvlees. De gele bieten hebben een frisse smaak. Rode bieten hebben een zoete smaak.
Verse rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Er zijn twee soorten: zomerbieten en winterbieten. Zomerbieten zijn klein van stuk. Ze worden meestal verkocht met het loof er nog aan. Winterbieten zijn groter dan de zomerbieten. Gekookte winterbieten moeten mooi helderrood van kleur zijn. Gekookte bieten bewaart u 2 dagen in de groentelade van de koelkast. Rauwe zomerbieten zijn in de koelkast (in de groentelade) tot 3 dagen houdbaar. Haalt u het blad er af, dan zijn ze wel een maand houdbaar. Winterbieten zijn meerdere weken houdbaar. Verse rode bieten kunt u kopen bij de groenteman of in de supermarkt. Voor 200 gram gekookte bieten heeft u 250 gram verse bieten per persoon nodig. Voor een salade heeft u 150 gram bieten per persoon nodig. De supermarkt biedt gekookte rode bieten ook vaak in glas of in de diepvries aan. Deze bieten hoeven alleen (indien gewenst) nog opgewarmd te worden.
Rode bieten zijn goed voor het immuunstelsel en ze worden veel gebruikt in diëten die rijk zijn aan kankerbestrijdende stoffen. De rode kleurstof anthocyaan bevordert de celademhaling en de celstofwisseling. Het drinken van bietensap wordt daarom aan patiënten met leukemie aanbevolen.
Enkele gebruiksvormen van Rode bieten
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Rode bieten
-
Recept
Pompoensoep uit slowcooker48u
-
Recept
Koude Pasta Salade49u5m
-
Recept
Ovenschotel met rode aardappel, gehakt en broccoli445m
-
Recept
Rode bietensalade met rondeeleieren420m
-
Recept
Bietensalade met gerookte haring420m
-
Recept
Thaise curry430m