Paprika

Hier vertellen wij je alles over Paprika. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Paprika.

Gebruik van Paprika

Paprika

Paprika’s kunt u rauw consumeren. Wilt u de paprika gebruiken voor garnering in een koude salade? Was dan eerst de paprika en snijd hem in ringen en verwijder dan de zaden en zaadlijsten. U kunt de paprika ook vullen. U snijdt dan het kapje er af en haalt daarna de zaadlijsten er uit. Een paarse paprika verliest haar kleur bij verhitting. Zij wordt dan groen. Paarse paprika’s zijn meer geschikt voor rauwe bereiding. Paprika’s kunnen meegebakken worden of prima toegevoegd worden aan roerbakgerechten. Ze kunnen in (pasta)sauzen meegekookt worden. Geroosterde smaken ze ook prima. Voorts zijn paprika geschikt voor garnering en als smaakmaker op de boterham, in een ratatouille of stoofschotel en op de vleesspies bij de barbecue.

  • Capsicum annuumLatijnse naam
  • groene, rode, gele, witte, oranje, paarse, lila en bruine paprikasoortenSoorten
  • NachtschadeCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Paprika's

De paprika behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat en aubergine. De vrucht groente is nauw verwant aan de Spaanse peper De oorsprong ligt in Zuid- en Midden-Amerika.

Paprika's zijn in vele kleuren verkrijgbaar. De groene paprika's hebben en relatief scherpere smaak. De rode, gele, witte en oranje exemplaren smaken eerder zoet. De groene paprika is eigenlijk een onrijpe vrucht die bij volledige rijpheid een rode kleur verkrijgt. Er zijn ook bruine, lila en paarse paprika's verkrijgbaar. Paarse en lila paprika's hebben een pittige, kruidige smaak. De bruine soort is bijzonder zoet. Er zijn naast de gewone (de zoogenaamde blokpaprika's) ook mini paprika's en puntpaprika's te koop. De puntpaprika is er in een gele en rode kleur. Deze paprika soort heeft een verfijnde, fruitige en behoorlijk zoetige smaak. Er zijn ook potten met paprika als zoetzuur te koop.

Paprika's kunt u in de groente- en fruitwinkel kopen, maar ook in de supermarkt. Nederlandse paprika's zijn het gehele jaar door, behalve in januari en februari, te verkrijgen. De topaanvoer is van juni tot oktober. Let u op bij de aankoop of de paprika stevig aanvoelt. De paprika behoort glanzend te zijn en ze mag geen rimpels vertonen. Let ook op het steeltje: deze moet fris groen zijn. Bewaar de paprika niet in de koelkast. Paprika rot bij lage temperaturen. Paprika's kunnen een week bewaard worden.

Paprika's zijn rijk aan vitamine A en C. Ze bevatten weinig calorieën en bevorderen de bloedsomloop. Rode paprika's bevatten twee keer zoveel vitamine C als de groene. Sommige mensen krijgen maagklachten van paprika. U kunt dit goed voorkomen door de schil te verwijderen met een dunschiller. Of u kunt de paprika boven een gasvlam verhitten en de zwartgeblakerde schil er af spoelen.

Enkele gebruiksvormen van Paprika

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Paprika