Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Gamba

Hier vertellen wij je alles over Gamba. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gamba.

Gebruik van Gamba

GambaGamba’s kunnen zowel koud als warm worden gegeten. Ze zijn goed geschikt om te koken, te grillen, bakken, roerbakken, frituren of voor bereiding op de barbecue. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3 tot 4 minuten gaar. Ze moeten vaak wel voor de bereiding gepeld worden. Hierbij verwijdert men eerst de kop. Duw daarna met de duimen de pootjes uit elkaar, zodat het pantser aan de onderkant breekt. Pel de schaal er af. Verwijder ten slotte de staart. Schalen en koppen van gamba's vormen een ideale basis voor een rijke garnalenbouillon. Maak gamba’s vlak voor het serveren klaar en warm ze nooit achteraf op, want dan worden ze draderig en smakeloos.

  • Penaeus semisulcatusLatijnse naam
  • vers: dag van aankoop, anders zie verpakkingHoudbaarheid
  • gamba’s, reuzengarnaal, Chinese garnaalSoorten
  • SchaaldierenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Gamba’s

De gamba behoort tot de peneďde garnalenfamilie. Het is een schaaldier dat behoort tot de kreeftachtigen. Gamba’s worden nogal eens verward met scampi’s. De gamba is een grote garnaal en de scampi is een kleine kreeft. De verwarring tussen de twee soorten gaat door in meerdere landen. Gamba is het Spaanse woord voor zaaggarnaal en in Spanje slechts toegelaten voor een welbepaalde garnalensoort, namelijk de Parapaenaeus Longirostris. Bij ons wordt gamba als verzamelnaam gebruikt voor alle grote warmwater garnalen, die dus ook uit andere gebieden dan Spanje en Portugal komen en die in de handel volledig (met kop) verhandeld worden. Ze leven in de oceaan langs de kust van Spanje en Portugal maar worden vooral uit China aangevoerd. Gamba’s worden ook reuzengarnalen of Chinese garnalen genoemd.

De gamba is het hele jaar door verkrijgbaar, zowel vers als ingevroren. Er bestaan 5 klassen. Deze klassen variëren van I naar V. Gamba klasse I s de grootste, aflopend naar Gamba klasse V. Ze zijn vaak reeds gaar gekookt verkrijgbaar. Men kan ze dan zo, koud en wel eten, maar ze kunnen ook voor warme gerechten worden gebruikt. Het verwarmen moet dan wel heel snel gebeuren, ter voorkoming dat ze te droog worden. De koeling van deze verse, gekookte garnalen is zeer belangrijk. Garnalen bederven namelijk zeer snel. Bewaar ze direct in de koelkast. De adviestemperatuur ligt tussen 0 en 4 graden Celsius. Zie voor verpakte garnalen de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Een geopende verpakking dient binnen twee dagen geconsumeerd te worden. Schaaldieren zitten boordevol voedingsstoffen als ijzer, fosfor, calcium en magnesium. Ze zijn ook nog eens caloriearm.

Enkele gebruiksvormen van Gamba

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Gamba



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven