Varkensfilet

Hier vertellen wij je alles over Varkensfilet. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Varkensfilet.

Gebruik van Varkensfilet

Varkensfilet

Varkensfilet is een snel te bereiden product. Je kunt voordat je het filetlapje eerst door de bloem wentelen, voordat het in de pan gaat. Bakken doe je een varkensfilet in ongeveer 4 tot 6 minuten. Filetlapjes zijn erg lekker in combinatie met pittige sauzen, zoals pepersaus, mosterdsaus of paprikasaus. Varkensfilet kan ook heerlijk worden gemarineerd en gegrild. Je kunt dit vlees op meerdere manieren bereiden. Het is erg geschikt om mee te fonduen, voor de steengrill en gourmet. Voordeel van dit stukje vlees is dat het snel klaar is. Wanneer je varkensfilet flink plat slaat, kun je het gebruiken om met talloze lekkere ingrediŽnten te vullen en te stoven of braden.

  • vers: 2 dagen, ingevroren: 3 maandenHoudbaarheid
  • Normaal varkensfilet, biologisch varkensfilet, varkensfilet van scharrelvleesSoorten
  • VleessoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Varkensfilet

Varkensfilet is een lapje vlees van het varken. Ze wordt gehaald uit het rugstuk van het varken. In de Nederlandse en Belgische keuken staat het varken het meest op het menu. In islamitische landen wordt echter geen varkensvlees gegeten, omdat het als onrein wordt beschouwd. In bepaalde religies is het zelfs uitdrukkelijk verboden het vlees van het varken te eten.

Varkensfilet is verkrijgbaar bij de slager en in de supermarkt. Reken per persoon 125 gram varkensfilet. Je kunt het vlees op de dag van aankoop het beste meteen bereiden en consumeren. In de koelkast is het vlees twee dagen houdbaar. Je kunt varkensfilet ook op de dag van aankoop invriezen, waardoor het drie maanden houdbaar blijft. Er zijn varkenshouderijen die rekening houden met het welzijn van het varken. In de meest gangbare varkenshouderijen hebben de varkens echter heel weinig ruimte. Je kunt soms aan het keurmerk zien waar het varkensvlees vandaan komt. Biologisch varkensvlees komt van varkenshouderijen waar het meeste rekening wordt gehouden met het welzijn van het dier. Varkens krijgen hier meer ruimte en kunnen naar buiten. Biologisch varkensvlees is voorzien van het EKO-keurmerk of het Europees biologisch keurmerk. Je kunt ook kiezen voor scharrelvlees.

Varkensfilet is een redelijk mager stuk vlees van het varken. Per 100 gram levert het 144 calorieŽn. Varkensfilet valt onder de categorie: rood vlees. Het vlees is een bron van eiwit, energie, vitamine B, D, ijzer en zink. Daarom is het een gezond product. Verhit varkensfilet door en door om bacteriŽn geen kans te geven. Was bij het bereiden van varkensvlees eerst heel goed je handen. Mensen die denken dat bij de productie van varkensvlees hormonen worden gebruikt, hebben het mis. Sinds 1961 is dat verboden en sinds 1988 geldt dit voor alle EU-landen. De overheid controleert het vlees. Indien er risico?s voor de gezondheid ontstaan, zoals bij het uitbreken van de varkenspest, neemt de overheid direct maartregelen. (De varkenspest vormt overigens geen gevaar voor de mens).

Enkele gebruiksvormen van Varkensfilet

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Varkensfilet