Bakpoeder

Hier vertellen wij je alles over Bakpoeder. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bakpoeder.

Gebruik van Bakpoeder

Bakpoeder

Zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende gebaksoorten. Van zandtaart tot hartig gebak (quiche). Ook pizzabodems worden gemaakt van zelfrijzend bakmeel. Wanneer u zelf bakpoeder mixt met bloem dan gebruikt u 1 zakje bakpoeder (ongeveer 16 gram) op 500 gram bloem. Mix het bakpoeder eerst met de bloem en voeg daarna pas het vocht toe. Dat voorkomt onregelmatig rijzen van het deeg.

Algemene informatie over Bakpoeder

Bakpoeder wordt verkocht in zakjes in de supermarkt en is een chemisch middel dat kan worden toegevoegd in deeg om dit deeg te laten rijzen. Het is als het ware een vervanging van gist als rijsmiddel. Bakpoeder bestaat uit een carbonaat en een zuur. Een carbonaat is een chemische verbinding met koolstof en zuurstof. Voegt men aan het bakpoeder water toe dan zal het carbonaat ontleden worden en samen met het zuur vormt zich dan koolzuurgas. Dit koolzuurgas zorgt voor het rijzen van het deeg.

Bakpoeder wordt voornamelijk in de plaats van gist toegepast indien het onwenselijk is dat zich andere geur- en smaakstoffen vormen. Dat is bij toepassing van gist namelijk wel het geval. De smaak van het gebakken product zal door toepassing van bakpoeder niet veranderen. Ook voor een zwak of dun beslag kan men beter bakpoeder in plaats van gist gebruiken. Gist is in dat geval niet elastisch genoeg om de gasbelletjes die vrijkomen langere tijd vast te houden. De kooldioxide van bakpoeder komt snel vrij, waardoor het beslag meteen na het doorroeren gebakken kan worden. Bakpoeder kan goed tegen hoge temperaturen. Het rijzen gebeurt in de oven. Daarom is bakpoeder vooral geschikt voor het bakken van cakes en muffins en dergelijke.

Het bakpoeder bevat een compleet rijsmiddel, want ze bevatten alles voor het rijzen van het deeg. Bakpoeder reageert direct op toevoeging van vocht. Door toevoeging van vochtige ingrediënten lost het zuiveringszout in het bakpoeder direct op. In bakpoeders zijn allerlei zuren verwerkt die gasvorming veroorzaken waardoor het rijzen ontstaat. In de meeste bakpoeders wordt gebruik gemaakt van wijnsteenzuur. Door de hoge concentratie van het rijsmiddel in bakpoeder kan dit grote gevolgen hebben voor de structuur en de smaak van het te bakken product. Voegt men te weinig bakpoeder toe, dan blijft het deeg vlak en dicht. Een te grote hoeveelheid bakpoeder toevoegen zal zorgen dat het deel teveel uitzet en zeker in zal storten, waardoor de smaak niet meer lekker is.

Als men bakpoeder aan bloem toevoegt, verkrijgt men zelfrijzend bakmeel. Cakemeel is in feite niets anders dan bloem met bakpoeder, waaraan smaakversterkers zoals zout, citroen, vanille en dergelijke zijn toegevoegd.

Enkele gebruiksvormen van Bakpoeder

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bakpoeder