Azijn
Hier vertellen wij je alles over Azijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Azijn.Gebruik van Azijn

- Wijnazijn, natuurazijn, kruidenazijn, balsamico azijn, appelazijn en rijstazijnSoorten
- ZurenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Azijn
Het Franse woord voor azijn is “vin aigre”, wat letterlijk zure wijn betekent. Wanneer bij de rijping van wijn lucht in het vat komt, wordt de alcohol omgezet in zuur en ontstaat wijnazijn. Azijn werd al in de tijd van het oude Babylon en Egypte gebruikt om levensmiddelen in te maken. In de Middeleeuwen was azijn het belangrijkste zuur en het werd niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook als geneesmiddel, voor huidverzorging en als schoonmaakmiddel.In de winkel vind je een groot assortiment azijn. Wijnazijn wordt als de beste soort beschouwd. Men kan wijnazijn in twee soorten onderverdelen. De echte wijnazijn wordt 100% uit wijnazijn bereid en dan is er wijnazijn die voor 20 tot 40% uit wijn is gemaakt en verder is aangevuld is met natuurazijn. Deze natuurazijn wordt bereid van alcohol en water. De alcohol wordt door azijnbacteriën omgezet in azijnzuur. Deze azijn is ongeopend ongeveer twee jaar houdbaar wanneer u ze op een koele donkere plaats bewaart. Een geopende fles is een jaar houdbaar, maar dan moet u ze wel goed afsluiten na gebruik. Natuurazijn is vrij neutraal maar wel scherper van smaak. Azijn kan worden verrijkt met kruiden of kruidenessences. Dragon, basilicum, citroen, bonenkruid, tijm, sjalotjes, suiker, zout, mierikswortel, laurierbladeren en rozemarijn zijn populaire toevoegingen. Deze azijnsoort noemt men kruidenazijn. Balsamico azijn ontstaat uit het sap (most) van druiven. Het is een sterk geconcentreerde, bijna stroperige azijnsoort. De echte balsamico azijn heeft meerdere jaren nodig om te rijpen. Zo krijgt de azijn een zachte smaak en een donkere kleur. Balsamico betekent in het Italiaans “zacht”. De suikers uit de appels voor appelazijn worden op natuurlijke wijze eerst in alcohol en daarna in azijnzuur omgezet. Rijstazijn is er in verschillende soorten. Er is bijvoorbeeld rode, witte en zwarte Chinese rijstazijn. De Japanse rijstazijn heet “su”.
Inmaakazijn heeft een hoog zuurpercentage. Dit maakt deze azijn geschikt voor het inmaken van groenten en dergelijke. Inmaakazijn is kleurloos en heel sterk. Kunstazijn heeft een dubbel zuurpercentage en is uitsluitend als schoonmaakmiddel te gebruiken.
Enkele gebruiksvormen van Azijn
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Wijnazijn
- Natuurazijn
- Kruidenazijn
- Balsamicoazijn
- Appelazijn
- Rijstazijn
- Azijn
- Rode wijnazijn
- Witte wijnazijn
- Balsamico-azijn
- Walnootazijn
- sjalottenazijn
- Frambozenazijn
- Sherryazijn
- Mangoazijn
- Ciderazijn
- Frambozenazijn
Onze laatste recepten met Azijn
Sweet & sour saus
Met ananas uit blik, paprika en azijn uit China
155 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
Sauzen en marinades - kittyZoetzuur van komkommer
Met komkommer, suiker en azijn uit Nederland
192 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 10 minuten
Bijgerechten - foodplayerGesmoorde witlof
Met witlof, cranberrys en balsamico azijn uit Nederland
207 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 25 minuten
Bijgerechten - bettyvandijkKonijn op Limburgse wijze (In Maastricht zeggen ze 'knien in 't zoer')
Met konijnenbouten, azijn en appelstroop uit Albanie
207 weken geleden gepubliceerd - 5 porties - 2 uur en 30 minuten
Kerst - Chefkok_HaroldGeglaceerde spruitjes
Met spruiten, groentenbouillon en balsamico azijn uit Albanie
208 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 25 minuten
Bijgerechten - bettyvandijk