Ananas

Hier vertellen wij je alles over Ananas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ananas.

Gebruik van Ananas

Ananas

Een ananas is heerlijk “puur natuur” te eten. Zij kan goed verwerkt worden in vruchtensalades, vruchtenbowls en in gerechten, desserts, ijs en gebak. Ananas is bijzonder populair in de Antilliaanse, creoolse en Aziatische keuken. Om een ananas te schillen, bestaan er speciale ananasschillers. U kunt echter ook een goed broodmes gebruiken om de vrucht te schillen. Verwijder eerst het kuifje en de steelaanzet. Dan snijdt u van boven naar beneden stroken van de schil. Om de achtergebleven ogen uit het vruchtvlees te verwijderen, kunt u gebruik maken van een aardappelmesje. Of u kunt inkepingen maken die het patroon van de ogen in de ananas als het ware “volgen”. U kunt van uw gerecht of dessert gebruik maken van de schil van de ananas om de vrucht te halveren, uit te hollen en deze te vullen met het gerecht of salade.

Verse ananas bevat bromelaïne, een enzym die eiwitten afbreekt. Het is daarom verstandig geen verse ananas in gerechten te gebruiken met gelatine. Melk verzuurt door het enzym, en verse kaas of yoghurt verwatert. U kunt als alternatief hiervoor ananas in blik gebruiken omdat daar het enzym bromelaïne niet meer in zit. Dankzij de aanwezigheid van het eiwitsplitsende bromelaïne bevordert verse ananas de spijsvertering. Wanneer u verse ananas toevoegt bij een vleesbereiding zal het vlees onder invloed van deze stof malser worden.

  • ananas comosusLatijnse naam
  • Smooth Cayenne (stevig vruchtvlees, geelachtig, sappig en vezelig), Queen (kleine vrucht, bleek vruchtvlees, minder sappig, erg zoet), Red Spanish (uit Cuba, paarsachtige schil, lichtgeel vruchtvlees), Victoria (kleine vrucht, sappig en zoet).Soorten
  • Exotisch fruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ananassen

Een ananas is vers verkrijgbaar in de groente- en fruitwinkel en in de supermarkt of levensmiddelenzaak. Ook alle toko’s verkopen deze vrucht. Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met de grootste aanvoer in december tot april. Ook ingeblikt kun je de ananas het hele jaar door verkrijgen. De verse vrucht heeft een groenachtige tot bruinachtige kleur. Het vruchtvlees is lichtgeel tot geel. Een verse ananas smaakt zoet. Je ziet aan een ananas dat hij rijp is aan de “glanzende ogen”. Het vruchtvlees is stevig en de ananas voelt veerkrachtig aan rond de steelaanzet. Hij ruikt sterk maar aangenaam naar ananas. De ananas komt oorspronkelijk uit Brazilië, waar “ana”, parfum betekent. Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes wijzen op overrijpheid. Ook vruchten met vlekken, beschimmelde plekken of zachte schil zijn niet meer vers. Bewaar de vrucht niet in de koelkast. Op kamertemperatuur is hij enkele dagen na aankoop houdbaar.

Een ananas is rijk aan vitaminen zoals bètacaroteen en vitamine E. Zij bevat veel mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. Ook bevat de ananas veel vezels wat bevorderend werkt op de darmpassage.

De belangrijkste exportlanden zijn de Filippijnen, Thailand, Hawaï, Ivoorkust, Kenia, Zuid-Afrika, Maleisië, Taiwan en Australië.

Enkele gebruiksvormen van Ananas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ananas