Ananas
Hier vertellen wij je alles over Ananas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ananas.Gebruik van Ananas

Verse ananas bevat bromelaïne, een enzym die eiwitten afbreekt. Het is daarom verstandig geen verse ananas in gerechten te gebruiken met gelatine. Melk verzuurt door het enzym, en verse kaas of yoghurt verwatert. U kunt als alternatief hiervoor ananas in blik gebruiken omdat daar het enzym bromelaïne niet meer in zit. Dankzij de aanwezigheid van het eiwitsplitsende bromelaïne bevordert verse ananas de spijsvertering. Wanneer u verse ananas toevoegt bij een vleesbereiding zal het vlees onder invloed van deze stof malser worden.
- ananas comosusLatijnse naam
- Smooth Cayenne (stevig vruchtvlees, geelachtig, sappig en vezelig), Queen (kleine vrucht, bleek vruchtvlees, minder sappig, erg zoet), Red Spanish (uit Cuba, paarsachtige schil, lichtgeel vruchtvlees), Victoria (kleine vrucht, sappig en zoet).Soorten
- Exotisch fruitCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Ananassen
Een ananas is vers verkrijgbaar in de groente- en fruitwinkel en in de supermarkt of levensmiddelenzaak. Ook alle toko’s verkopen deze vrucht. Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met de grootste aanvoer in december tot april. Ook ingeblikt kun je de ananas het hele jaar door verkrijgen. De verse vrucht heeft een groenachtige tot bruinachtige kleur. Het vruchtvlees is lichtgeel tot geel. Een verse ananas smaakt zoet. Je ziet aan een ananas dat hij rijp is aan de “glanzende ogen”. Het vruchtvlees is stevig en de ananas voelt veerkrachtig aan rond de steelaanzet. Hij ruikt sterk maar aangenaam naar ananas. De ananas komt oorspronkelijk uit Brazilië, waar “ana”, parfum betekent. Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes wijzen op overrijpheid. Ook vruchten met vlekken, beschimmelde plekken of zachte schil zijn niet meer vers. Bewaar de vrucht niet in de koelkast. Op kamertemperatuur is hij enkele dagen na aankoop houdbaar.Een ananas is rijk aan vitaminen zoals bètacaroteen en vitamine E. Zij bevat veel mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. Ook bevat de ananas veel vezels wat bevorderend werkt op de darmpassage.
De belangrijkste exportlanden zijn de Filippijnen, Thailand, Hawaï, Ivoorkust, Kenia, Zuid-Afrika, Maleisië, Taiwan en Australië.
Enkele gebruiksvormen van Ananas
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Ananas
Sweet & sour saus
Met ananas uit blik, paprika en azijn uit China
154 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
Sauzen en marinades - kittyWinterfruitsalade
Met ananas, sinaasappel en kiwi uit Nederland
203 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 15 minuten
Salades - bettyvandijkAnanas-tarte-tatins in muffinblik
Met bloem, ananas en suiker uit Nederland
203 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
Nagerechten - bettyvandijkGehaktspies met paprika en tomaten-ananassalade
Met rundergehakt, paprikas en ananas uit Nederland
209 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 45 minuten
BBQ - bettyvandijkSmoothie met ananas en gember
Met ananas, appel en gember uit Nederland
218 weken geleden gepubliceerd - 1 portie - 15 uur
Smoothies - prooijen