Chocolade Paasfiguren

Pasen heeft zo zijn eigen tradities. Het ei heeft natuurlijk de hoofdrol deze dagen, maar vlak de rol van de paashaas, de kippen en de lammetjes niet uit. Deze figuren zul je tijdens de paasdagen vooral veel zien in de vorm van chocolade figuurtjes al dan niet verpakt in een mooi glimmend aluminiumfolie.


De chocolade eieren bestaan nog niet zo heel lang. Laat in de 18e eeuw bedacht iemand in Frankrijk om een leeg ei te vullen met warme chocolade om die vervolgens te laten opstijven en daarna te versieren. Later werden de lege eierschalen vervangen door gietvormen en toen ontstonden er ook de andere bekende paasfiguren, zoals de chocolade kuikens en hazen. Het chocolade ei is natuurlijk één van de meest bekende chocolade figuurtjes rond Pasen. Het ei staat symbool voor de vruchtbaarheid (nieuw leven) en de lente. Waar de paashaas nu precies vandaan komt, weet niemand precies. In ieder geval staan hazen en konijnen bekend om hun snelle voortplanting en dus net als het ei voor vruchtbaarheid en een nieuw leven. De haas komt ook voor als een van de symbolen van de vruchtbaarheidsgodin Istjar. Vroeger stopten de boeren eieren in de grond in de hoop op een vruchtbare oogst. Men denkt dat boeren de eieren in holletjes in de grond van de hazen verstopten. Hier vindt waarschijnlijk de oorsprong plaats van de traditie dat de eieren door de paashaas zijn verstopt. Maar er zijn natuurlijk meer verklaringen. In ieder geval past de rol van de haas precies in het plaatje van Pasen, net als alle andere lentefiguurtjes zoals lammetjes, kuikentjes en vogelnestjes. Je kunt eenvoudig zelf mooie chocolade eieren maken met behulp van een ei. Prik er met een naald een gat in groot genoeg om deze te kunnen vullen met gesmolten chocolade. Eerst moet je het ei natuurlijk leeg laten lopen (vang het op in een kommetje en maak er een omelet van). Spoel het leeggegoten ei schoon en laat het drogen op een theedoek met het gaatje aan de onderkant. Smelt in de tussentijd in een pannetje au-bain-marie de chocolade. Giet de gesmolten chocolade in het ei. Laat de chocolade op een koele plek weer hard worden. Als de chocolade hard genoeg is, kun je het ei pellen en genieten van een zelfgemaakt chocolade ei. Volgens de website van guinnesworldrecords.com weegt het grootste chocolade paasei ter wereld 6440 kilo. Het werd gemaakt door Nestlé in opdracht van Supermercados Imperatriz Ltd in Brazilië. Het grootste konijn van chocolade staat op naam van Duracell in Zuid-Afrika. Het woog 3010 kilo. Een grappig wetenswaardigheidje is dat 76 procent van de mensen eerst in de oren van een chocolade paashaas happen en 5 procent begint aan de voeten.



Lees ook