Tagliatelle

Hier vertellen wij je alles over Tagliatelle. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tagliatelle.

Gebruik van Tagliatelle

Tagliatelle

Tagliatelle is een pastasoort die zich prima leent als basis voor sauzen. De variaties hierin kunnen eindeloos zijn: alle vis-, vlees-, kaas-, schaal- en schelpdieren-, groente- en kruidenvariaties zijn mogelijk. Voor een mooie pasta kookt u de tagliatelle in een ruime pan met water. Italianen houden 1 liter water per 100 gram pasta aan. Het zout voegt u pas toe als het water kookt. Olijfolie voegt u alleen aan het water toe als het verse pasta betreft die makkelijk aan elkaar zou kunnen kleven. Voeg de lange tagliatelle in een keer bij het water. Roer met een houten lepel. Zet het deksel voor 2/3e deel op de pan. Het water zal zo niet overkoken. De pasta dient ?al dente? (beetgaar) te worden gekookt. Droge tagliatelle doet daar 10 tot 15 minuten over. Verse pasta is binnen enkele minuten klaar. Doe de pasta direct na het afgieten in een voorverwarmde schaal. Laat tagliatelle niet te lang in het vergiet, want dan zal het aan elkaar gaan plakken. Een beetje boter of olie toevoegen, voorkomt het plakken. Spoelen met koud water stopt het garingsproces en wordt eigenlijk alleen gedaan voor een koude pastasalade.

  • vers: paar dagen, gedroogd: > 1 jaarHoudbaarheid
  • vers, gedroogd, normaal, biologisch, met natuurlijke kleurstoffen gekleurdSoorten
  • PastaCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tagliatelle

Tagliatelle is een Italiaanse pasta. Het komt oorspronkelijk uit de regio Emilia-Romagna. De pasta heeft de vorm van 6 tot 8 millimeter brede linten pasta. Het woord ?tagliatelle? is afgeleid van het Italiaanse woord ?tagliare?. Naar het Nederlands vertaald, betekent dit: ?om te knippen?. Tagliatelle is een basis van pasta die opgediend wordt met een saus. Met de ingrediŽnten van de sauzen kan eindeloos gevarieerd worden. De meest bekende en traditionele saus is echter de Bolognese. Dit is een vlees/tomaten saus.

Over de tagliatelle gaat een legende in omloop. In het jaar 1487, tijdens de Italiaanse Renaissance, werd een Italiaanse bekende kok geÔnspireerd door het bruidkapsel van Lucrezia d?Este. Zij was de bruid van Annibale Bentivoglio II, de zoon van Giovanni II, Heer van Bologna. Hij ontwikkelde een pastagerecht, genaamd: ?Tagliolini e sugo di pasta, alla mniera di Zafiran?, vertaald: ?lintpasta en saus op Zafiraanse wijze.?

Tagliatelle is verkrijgbaar in de supermarkt. U vindt de pasta vers in het koelvak, of gedroogd in de schappen bij de pastasoorten. Er zijn verschillende tagliatellesoorten verkrijgbaar. De normale gedroogde, biologische en gekleurde pasta. Groene tagliatelle wordt gekleurd met spinazie. Rode tagliatelle wordt gekleurd met tomaten of bieten. Er is zelfs zwarte tagliatelle verkrijgbaar. Deze wordt gekleurd met de inkt van inktvis. U kunt tagliatelle ook zelf maken. De ingrediŽnten van tagliatelle bestaan uit bloem, eieren, olijfolie en zout. U kunt versgemaakte tagliatelle drogen op een rekje of een droge theedoek. U kunt verse pasta ook invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Tagliatelle

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tagliatelle