Crème fraîche

Hier vertellen wij je alles over Crème fraîche. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Crème fraîche.

Gebruik van Crème fraîche

Crème fraîche verrijkt de smaak en geeft een romige structuur aan sauzen en soepen, stoofgerechten, roerbakschotels en eenpansgerechten. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd. De kans op schiften blijft namelijk ook bij crème fraîche nog steeds bestaan. Het geeft het gerecht een romige frisse smaak. Een goed alternatief voor de crème fraîche is de koksroom. Door toevoeging van bind- en smaakmiddelen is kokroom beter geschikt om in warme gerechten te verwerken. Crème fraîche is erg geschikt voor koude sauzen en zoete gerechten. Men kan de room verwerken in sladressings, of het mengen met vers fruit (zoals verse aardbeien). De room kan wat zoeter worden gemaakt met vanillesuiker. Bij pastagerechten komt de romige smaak ook goed tot zijn recht.

  • ZuivelCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Crème fraîche

Crème fraîche is de Franse benaming voor verse room. Het is een dikke room met een fris zure smaak. De room is aangezuurd met minimaal 35% melkvet, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren worden melkzuur bacteriën gebruikt. Dan laat men de room ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20% rusten. Voor bereiding in warme gerechten is de crème fraîche meer geschikt dan zure room omdat deze minder zal schiften bij de bereiding.

Crème fraîche kunt u kant-en-klaar kopen in de supermarkt. U vindt haar in het koelvak. U kunt de crème fraîche bewaren in de koelkast. Ze heeft de houdbaarheidsdatum meestal op het deksel staan. Zodra u de verpakking geopend heeft, is de room nog slechts beperkt houdbaar. Tegenwoordig is er een slanke variant met 15% melkvet te koop. Zij wordt verkocht onder de naam demi crème fraîche. Bleu Band heeft eveneens een slanker alternatief voor de crème fraîche. Zij verkoopt het onder de naam Finesse. Een ander alternatief is kookroom. Deze heeft een vetgehalte van 18 tot 20%. Men noemt de kookroom ook wel koksroom. De room is door toevoeging van bind- en smaakmiddelen geschikt gemaakt om in warme sauzen te verwerken. De kans op schiften is daardoor klein. Verschillende merken verkopen koks- of kookroom.

Enkele gebruiksvormen van Crème fraîche

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Crème fraîche