Mozzarella
Hier vertellen wij je alles over Mozzarella. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mozzarella.Gebruik van Mozzarella

- mozzarella van koemelk, mozzarella van buffelmelkSoorten
- KaasCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Mozzarella
Mozzarella is een Italiaanse verse kaas. Er bestaan meerdere soorten mozzarella. Gewoonlijk is mozzarella gemaakt van koemelk, maar er bestaat ook mozzarella op basis van buffelmelk. Oorspronkelijk werd mozzarella ook allen op basis van de melk van buffels gemaakt. De buffels die de melk hiervoor aanleverden kwamen uit de Italiaanse streken Campania en Latium. Mozzarella op basis van buffelmelk smaakt sterker. In Italië beschouwen ze de buffelvariant als delicatesse. De smaak van de mozzarella op basis van koemelk is zacht lichtzuur en wat flauw vergeleken met andere kaassoorten. Voor de bereiding van mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die tot bolletjes verwerkt worden.De naam “mozzarella”is waarschijnlijk afkomstig uit het Zuid-Italiaanse dialect. Het is een verkleinwoord van het woord “mozzare”, wat snijden betekent. Maar er zijn ook andere theorieën over het ontstaan van de naam. Zo zou het een verbastering van het woord “scamozzata”zijn, wat vertaald betekent: “zonder hemd”. Dit zou een verwijzing zijn naar het gegeven dat de kaas geen harde korst heeft. Een andere overtuiging is dat de naam afkomstig is van “mozza”. De monniken gaven een van buffelmelk gemaakte kaas die ze “mozza” noemden op brood aan bezoekers. De naam “mozzarella”komt voor in kookboeken uit de 16e eeuw.
Mozzarella moet stevig van buiten, maar romig en zacht van binnen zijn. De kwaliteit van de mozzarella is hoog, als er wit vocht uit komt wanneer u hem met een vork inprikt. Mozzarella van goede kwaliteit koopt u alleen in een speciaalzaak. De voorverpakte mozzarella in de supermarkt zijn minder sappig en vaster van structuur. Mozzarella wordt meestal verkocht als kleine witte bollen, in vocht (wei) ondergedompeld. Naast de verse variant bestaan er ook varianten die met minder vocht worden verpakt en er is ook nog een gerookte variant.
Enkele gebruiksvormen van Mozzarella
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Mozzarella
Italiaanse hamburgers
Met rundergehakt, italiaanse kruiden en mozzarella uit Nederland
88 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 20 minuten
Vlees - bettyvandijkVegetarische Filet Americane
Met mozzarella, tomatenketchup en room uit Albanie
95 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 5 minuten
Bijgerechten - Tupperware XandrItaliaanse kipburger
Met kipfilet, ciabattabroodjes en mozzarella uit Nederland
110 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 20 minuten
Sandwiches - bettyvandijkKarbonadegratin met broccoli en kaassaus
Met karbonade, broccoli en mozzarella uit Nederland
112 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 1 uur
Hoofdgerechten - bettyvandijkSalade met biefreepjes
Met biefstuk, mozzarella en veldsla uit Nederland
120 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 25 minuten
Salades - bettyvandijk
- Home
- Ingredienten
- Kaas
- Mozzarella