Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Margarine

Hier vertellen wij je alles over Margarine. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Margarine.

Gebruik van Margarine

Margarine wordt vooral gebruikt als tussenbeleg op de boterham. Margarine is een alternatief voor roomboter en kan de roomboter op verschillende manieren vervangen. Ook bij het bereiden van deeg of bij het bakken en braden. Let wel op de informatie van het margarinekuipje, want niet alle margarine is bijvoorbeeld geschikt voor bakken en braden. Soms staat er op de verpakking dat het uitsluitend geschikt is als broodsmeersel en niet om gerechten mee te bereiden.

 • zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
 • Verschillende soorten, met verschillende plantaardige oliënSoorten
 • Olien en vettenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Margarine

Margarine is een substantie dat gebruikt wordt als boter, maar het is geen zuivel. Margarine is namelijk een mengsel van water en plantaardige oliën dat smeerbaar is gemaakt. Het is in 1869 ontwikkeld door de Franse chemicus Hippolyte Mčge-Mouriés. Napoleon III had daartoe een prijsvraag uitgeschreven, omdat hij een goedkoper alternatief wilde hebben voor boter. Mčge-Mouriés gebruikte niervet en gaf daar een smaakje aan door er melk aan toe te voegen. In 1905 ontdekten Duitse en Franse wetenschappers een manier om van vloeibare oliën een boterige substantie te maken. Tot die tijd werden rundvet, afgeroomde melk en gesnipperde koeienuiers gebruikt. Men noemde de margarine in eerste instantie “kunstboter”. De naam “margarine”is bedacht door de Fransman Michel Eugene Chevreuil die in 1813 het vettige margarine zuur isoleerde. Hij vond het vettige zuur op parels lijken en noemde het daarom “margaric acid”. Magaric betekent “parel” in het Grieks.

In Nederland werd in 1871 de eerste margarinefabriek ter wereld opgerecht, in Oss. Dit was het begin van het concern Unilever. Margarine had voordelen. In tegenstelling tot boet ging het niet na verloop van tijd schiften. Voor soldaten was het daarom een lang houdbare bron van vetten die makkelijk mee te nemen was op veldtocht. Margarine maakte een hele ontwikkeling door. In 1902 werd margarine gemaakt van vloeibare oliën en het dierlijk vet kon daarmee vervangen worden door plantaardige oliën. Hiermee begon men de goede onverzadigde vetzuren te verwerken en het verzadigd vet werd verlaagt. De margarine werd zachter en smeerbaarder.

Margarines worden tegenwoordig gemaakt van plantaardige oliën. Men haalt de oliën uit zonnebloemen, maďs, koolzaad of palmvruchten. Unilever is nog steeds een van de grootste Europese producenten van margarine. Er zijn margarines waaraan plantensterolen zijn toegevoegd, die de opname van cholesterol in het bloed verminderd. Of het gebruik van margarine goed of slecht is voor de gezondheid zal nog een lange tijd onderwerp van discussie zijn.

Margarine bevat plantaardige oliën en vetten, water, emulgatoren: sojalecithine, E471, droge melkbestanddelen, zout (0,4 %), conserveermiddel E200, voedingszuur E330, aroma's, kleurstof E160a, vitamine A, D, E.

Enkele gebruiksvormen van Margarine

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met MargarineInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven