Frans brood

Het lijkt alsof ze in Frankrijk alleen stokbrood eten, maar er is Frans brood in vele variëteiten. Het belangrijkste kenmerk van alle Franse broden is dat ze allemaal dagvers zijn. De hele dag door worden de broden vers gebakken en zie je mannen en vrouwen met verse stokbroden over straat lopen. Het brood wordt vers gegeten. Een enkele keer wordt het oude brood de volgende ochtend gebruikt om in de koffie te soppen (en kinderen doen dat in de warme chocolademelk). De meeste Fransen kiezen echter liever voor vers en halen het brood zonder moeite even bij de bakker voordat ze aan het ontbijt beginnen.


In Frankrijk ligt de gemiddelde broodconsumptie per dag op 300 gram per persoon. Een baguette mag dan misschien op een kleiner stokbrood lijken, maar er wordt verschil tussen beide broden gemaakt. Een baguette heeft een bepaalde lengte, dikte en gewicht. Bijna alle dagelijkse Franse broden worden gemaakt van een kilo tarwemeel, 600 gram water, 20 gram zout en 20 gram gist. Het verschil in de benaming zit hem vooral in het gewicht, de lengte en de vorm. Zo weegt een ‘pain’ 400 gram, een baguette weegt niet minder als 200 gram en niet meer als 250 gram. Een ‘batard’ weegt ook 250 gram, maar is korter dan de baguette. Een ‘ficelle’ weegt tussen de 100 en 120 gram. Een ficelle heeft het model van een stokbrood maar is veel dunner.


Naast de bovengenoemde dagelijkse broden, kennen de Fransen ook andere broden met verschillende ingrediënten en toevoegingen. Omdat de broden met de hand worden gebakken en verschillend van vorm en gewicht kunnen zijn, worden de ze in Frankrijk gewogen en naar gewicht geprijsd. Je betaalt dus voor het gewicht en niet per stuk. Het boerenbrood (pain de campagne en pain rustique) wordt gebakken met roggemeel en volkoren meel. Pain de seigle is een Frans brood dat bestaat uit twee derde roggemeel en een derde tarwemeel. Pain Complet is een stevig brood, gemaakt van volkoren meel dat rijk is aan vezels. Frankrijk kent ook zuurdesembrood. Ze noemen het ‘pain au levain’.


De zoete Franse broden zijn de bekende brioche (deze bevat eieren en suiker), pain de viennos (bereid met melk en suiker), pain de mie (bevat suiker, vet en melkpoeder) en de pain fantaisie. Deze laatste is de algemene benaming voor brood met luxe toevoegingen, bijvoorbeeld noten of rozijnen.


Lees ook