Gevogeltefond

Hier vertellen wij je alles over Gevogeltefond. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gevogeltefond.

Gebruik van Gevogeltefond

Heel veel gerechten hebben een fond als basis. Het wordt gebruikt in soepen, blanke sauzen en blanke ragouts. Wanneer je zelf kroketten maakt, is de gevogeltefond in de vulling een uitstekende smaakmaker. Gevogeltefond kan ook gebruikt worden als onderdeel van een marinade. De smaak van stoofschotels kan ermee verrijkt worden, door eenvoudig wat fond mee te stoven. Je kunt de fond als kookvocht gebruiken voor het pocheren van kip. Om pasta of risotto een krachtige smaak te geven kun je ook gebruik maken van fond. Fond is ook erg geschikt om groente of vlees in te smoren. Fond kan gebruikt worden bij het bedruipen van vlees in de oven. Dit bedruipen noemt men arroseren. Zo voorkom je dat het vlees uitdroogt tijdens het braadproces. In plaats van een gevogeltefond kun je ook eventueel een kippenbouillonblokje gebruiken als alternatief.

  • vers gemaakt: 24 uur, kant-en-klaar: zie etiket op verpakkingHoudbaarheid
  • gevogeltefond, blanke fondSoorten
  • SmaakmakersCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Gevogeltefond

Het hoofdbestanddeel van een gevogeltefond is bouillon. De bouillon is een kookaftreksel van water, waarin gevogelte, groenten, kruiden en specerijen tijdlang hebben geprutteld. Voor het bereiden van gevogeltefond worden gevogeltekarkassen, nekken en vleugeltjes gebruikt. Een fond maak je door de bouillon tot twee derde van de originele inhoud in te koken. Hierdoor verkrijg je een geconcentreerde, ingedikte bouillon. Fond wordt veel in de keuken gebruikt. Het is een smaakmaker voor diverse sauzen en soepen.

Fonds kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier groepen: groentefonds (met een basis van groenten en kruiden), visfonds (met een basis van vis en schaal- en schelpdieren), blanke fonds en bruine fonds. Het gevogeltefond behoort tot de blanke fonds. Blanke fonds worden gemaakt van gevogelte en/of vlees zonder voorbewerking (dus ?rauw?in de pan). Bruine fonds worden gemaakt van bewerkt vlees. In de keuken wordt vooral gebruik gemaakt van gevogeltefond en kalfsfond (ook een blanke fond).

Het is een tijdrovende klus om zelf gevogeltefond te maken. Je kunt het beste een hele grote pan met een flinke hoeveelheid maken en de fond in porties invriezen. In de supermarkt hebben ze voor het gemak ook kant-en-klare fond. Fond wordt meestal in glazen potten verkocht en soms in kartonnen pakjes. Let bij de kant-en-klare gevogeltefonds op de informatie op de verpakking. Fond wordt namelijk uit meerdere ingrediŽnten gemaakt, waardoor er kans bestaat op allergie voor een van de gebruikte ingrediŽnten.

Enkele gebruiksvormen van Gevogeltefond

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Gevogeltefond