Kaneel

Hier vertellen wij je alles over Kaneel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kaneel.

Gebruik van Kaneel

Kaneel

Heel bekend is het gebruik van kaneel bij appelgerechten, zoals in de appeltaart of over de appelmoes. Kaneelstokjes geven extra smaak aan siroop, (chocolade)melk of koffie. Daarvoor laat u het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank Kaneelpoeder kunt u prima gebruiken in gebak, rijstepap, stoofperen, bij couscous, pasta en marinades. Kaneel is ook een ingrediënt voor snoepgoed. In de Indiase keuken wordt kaneel in verschillende vlees- en groentegerechten gebruikt.

  • Cinnamomum verum of Cinnamomum zeylanicumLatijnse naam
  • diverse soorten, bekend zijn Ceylonkaneel, en cassia cassiaSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kaneel

Kaneel is een specerij die gemaakt wordt van de binnenbast uit de scheuten van een kaneelboom. De boom hoort tot dezelfde familie als de laurier en de avocado. Kaneel is een van de oudste specerijen ter wereld. De naam “kaneel” komt van het Latijnse woord “canella”, wat “rolletje” betekent. Men vond de specerij al in het kruidenboek van de Chinese keizer Shennung, ongeveer 2800 voor Christus. De oude Egyptenaren gebruikten kaneel in parfum. In de Bijbel is kaneel ook bekend en wordt het als kostbaarheid geschonken aan koningen en andere hoogheden. De kaneelboom groeit in een tropisch klimaat zoals in Sri Lanka, Brazilië, Egypte en op Java. Voor de productie van kaneel verwijdert men de bast van de takken van de kaneelboom. De bast wordt in kokosmatten gerold zodat deze makkelijk loslaat. Zo kan de schors en de middenbast verwijderd worden, waardoor de dunne binnenste bast overblijft. Deze rolt vanzelf op. De rolletjes worden gedroogd en hierbij veranderd de kleur naar de bekende geelbruine kleur. Indonesië exporteert ongeveer 8000 ton kaneel per jaar.

Er bestaan veel soorten kaneel. De belangrijkste soort is de Ceylonkaneel uit Sri Lanka en de Cassia cassia uit Birma. De laatste heeft een branderiger en zoetere smaak dan Ceylonkaneel. In de winkel treft u kaneel in kaneelstokjes aan of gemalen tot poeder. In reformwinkels vindt u kaneel ook als etherische olie. Kaneel is ook een bestanddeel in het kerrie mengsel. Gemalen kaneel blijft minder lang vers. Bewaar kaneel op kamertemperatuur in een gesloten potje op een donkere plaats.

Kaneel werkt krampverlichtend en is stimulerend voor de bloedsomloop. Het bevat de stof MHCP die de werking van insuline verbetert en die de lichaamscellen stimuleert suikers op te nemen, zodat deze niet in de bloedbaan blijven.

Enkele gebruiksvormen van Kaneel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kaneel