Vegetarisch koken

  1. Gezonde voedingstoffen
  2. Keuze uit verschillende produkten
  3. Lees ook

Vegetariërs eten geen vlees, vis, schaaldieren en gevogelte. Sommigen gaan helemaal vegetarisch en eten simpel gezegd niets wat afkomstig is van een dood dier.  Ruim 4,5% van de Nederlandse bevolking eet volledig vegetarisch. Heel veel Nederlanders kiezen er voor om een aantal keren per week vegetarisch te koken. Deze mensen kiezen voor, populair gezegd: demi-veg. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom men kiest voor vegetarisch. Veel vegetariërs vinden het lekker. Of ze houden niet van vlees. Er zijn ook vegetariërs die op deze wijze protesteren tegen de bio-industrie. Vaak zitten veel dieren hun hele leven lang opgesloten in kleine hokken en worden vetgemest tot ze dik genoeg zijn om te worden geslacht voor consumptie. Zij vinden dat de dieren niet zouden moeten lijden en net als mensen rechten hebben.  Sommige vegetariërs vinden vegetarisch koken beter voor het milieu omdat het houden van minder beesten geringer schade toebrengt aan de wereld en haar omgeving.


Gezonde voedingstoffen

Tegen een vegetarische leefwijze kleven in voedingskundig opzicht geen nadelen. De vegetarische voeding levert, mits bewust samengesteld, alle noodzakelijke voedingstoffen. Teveel vlees eten kan zelfs ongezond zijn omdat het slecht vet bevat en veel eiwitten. Het is wetenschappelijk bewezen dat vegetariërs over het algemeen minder te maken hebben met hart- en vaatziekten. Bovendien hebben zij gemiddeld een beter lichaamsgewicht. Het is alleen al hierom helemaal  niet verkeerd af en toe een vegetarische maaltijd op het menu te zetten. Kies bij het samenstellen van de vleesloze maaltijd voor producten met de volgende voedingstoffen: eiwitten, vetten en cholesterol, voedingsvezel, vitamine B12, en ijzer. Dit zijn de belangrijkste basisvoedingstoffen. Net als bij de gewone maaltijd is variatie ook hier erg belangrijk.


Keuze uit verschillende produkten

Zuivelproducten als melk en yoghurt, kaas, noten, peulvruchten, granen, groenten en eieren zorgen voor voldoende eiwitten.  Verspreid over de dag gebruikt, leveren zij ook de dagelijkse hoeveelheid aminozuren. De nodige vetten zitten in veel voedingsmiddelen. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren. Het zijn belangrijke leveranciers van energie voor het lichaam. Vitamine A, D, E, en K zijn vetoplosbare vitamines. Met het vet uit voeding krijg je deze vitamines dus binnen. Vetten worden onderverdeeld in verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, waarvan de laatste soort, zonder er al te diep op in te gaan, van waarde zijn voor het lichaam. De onverzadigde vetzuren kunnen worden gehaald uit olijven, sojaolie, avocado, zaden en noten.  Voedingsvezels zorgen voor een vertraagde maaglediging en in de dunne darm voor een geleidelijke opname van suikers waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt. Ze hebben een gunstige invloed op de bacteriën in de darm, welke als preventie dienen voor ziekten. Ze zitten in volkorenbrood, zilvervliesrijst, groente en fruit. Vitamine B12 is een hele belangrijke vitamine voor wie vegetarisch of veganistisch eet. Ze zijn belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes, DNA en ze zijn goed voor het zenuwstelsel. Vitamine B12 wordt aangemaakt door een stof in de maag. Men dient er voor te zorgen dat men genoeg zuivelproducten of eieren gebruikt. Producten die rijk zijn aan ijzer zijn volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, ei en gedroogd fruit.



Lees ook