Zweedse recepten
Ben je op zoek naar de recepten uit zweden? Kijk dan bij al onze
Zweedse recepten.
Ontbijt in Zweden
Een typisch Zweeds ontbijt bestaat uit een sandwich gemaakt van diverse soorten brooden groenten en zuivelproducten. Ontbijtgranen met melk en yoghurt zijn ook erg populair. Sommige Zweden eten blåbärssoppa (bosbessensoep) of leverpastei bij het ontbijt. Men drinkt er graag een kop thee, koffie of warme chocolademelk bij.
Lunch en avondeten
Zowel de lunch als het avondeten in Zweden bestaat uit een warme maaltijd. De lunch wordt aangevuld met brood en een saladebuffet. Afhankelijk van de omvang van de lunch is het avondmaal meer of minder uitgebreid. Het diner wordt afgesloten met een dessert, bijvoorbeeld semla. Semla is een gekruid tarwegebakje dat gevuld wordt met een mengsel van broodkruimels, amandelpasta en melk. Semla wordt gegarneerd met slagroom.
Typisch Zweedse gerechten
De Zweedse keuken is behoorlijk vergelijkbaar met de Deense en Noorse keuken en wordt gekenmerkt door eenvoud. De Zweden gebruiken veel wild vlees en vis in hun gerechten. Er zijn enkele regionale verschillen. Zo eet men in het noorden van Zweden graag aardappelgerechten en varkensvlees. In het zuiden daarentegen vindt men varkensvlees met gevulde appels en uien erg lekker. Traditionele Zweedse gerechten zijn pyttipanna en kötbullar. Pyttipanna is een zeer eenvoudig te bereiden gerecht dat bestaat uit blokjes aardappelen, rode biet en een gebakken of rauw ei. Deze ingrediënten worden aangevuld met blokjes uien en vlees. Kötbullar zijn de bekende Zweedse gehaktballetjes. Vroeger werd kötbullar gereserveerd met gekookte aardappelen en saus. Tegenwoordig wordt het gerecht geserveerd met pasta. Een populair visgerecht is surströmming. Surströmming wordt gemaakt van gefermenteerde haring en wordt in blikvorm verkocht.
Dranken in Zweden
Zweden houden erg van koffie drinken, ze drinken het de gehele dag door. Ook aquavit wordt regelmatig gedronken. Aquavit is een alcoholisch drankje op basis van graan en heeft een goudgele tot bruine kleur.
Populaire streek-en landsgerechten
heeft vele populaire bekende gerechten welke kenmerkend zijn voor de zweedse keuken. Hieronder vind u enkele gerechten die wij beschouwen als typisch zweedse recepten.
Klik op een receptnaam om een zoekopdracht te starten.
Typisch Zweedse ingrediënten
In de Zweedse keuken maakt men vaak gebruik van de volgende ingrediënten.
De 10 laatste Zweedse recepten
In de rijen hieronder worden de 10 laatste toevoegingen uit Zweden op onze site opgesomd.
- Zweedse gehaktballen
Met kalfsgehakt, melk en room uit Zweden
4 porties - 1 uur
Vlees - bettyvandijk - Zweedse gehaktballetjes
Met gehakt half-om-half, kalfsgehakt en ui uit Zweden
4 porties - 20 minuten
Vlees - canada - Yoghurtbrood
Met bloem, bikarbonaat en natuuryoghurt uit Zweden
2 porties - 20 minuten
Broodgerechten - tanteliesbeth -
- Zweedse aardappelschotel
Met aardappelen, ansjovis en knackebrod uit Zweden
1 portie - 1 uur en 30 minuten
Aardappelgerechten - Hans027 - Smushi
Met gerookte zalm, fries roggebrood en aardappelen uit Zweden
4 porties - 20 minuten
Bijgerechten - nance33 - Zalmhapje
Met zalm, ricottta en dille uit Zweden
4 porties - 35 minuten
Amuses - irispons - Potatisgratäng
Met aardappelen, room en kaas uit Zweden
4 porties - 1 uur
Aardappelgerechten - tanteliesbeth - Zweedse gehaktballetjes met roomsaus
Met gehakt, franse cognac en room uit Zweden
4 porties - 15 minuten
Vlees - louca - Goedkope lekkere luchtige taartbodem
Met bloem, eieren en suiker uit Zweden
12 taarten - 50 minuten
Taart en gebak - madelief1999 - Pytt i panna (Zweedse stoofpot)
Met rundvlees, ham en eieren uit Zweden
4 porties - 2 uur
Stoofschotels - jaccor
Kun je er echt geen genoeg van krijgen? Bekijk dan al onze
recepten uit zweden!